Våra verksamheter

Hos oss bedrivs många olika verksamheter och det finns något som passar alla, oavsett ras eller ambitionsnivå.

Anläggningen

På vår fantastiska anläggning finns en klubbstuga, en stor gräsplan samt en inhägnad agilityplan med tillhörande agilityhinder. En perfekt plats för alla typer av hundträning! 

Kurser på anläggningen

Alla medlemmar är välkomna att träna på vår anläggning, med vi ber er visa hänsyn till eventuell kursverksamhet som pågår. 
Vill du gå kurs? Kika på vårt kursutbud!

Vill du träna med oss?

Vi har allmän träningstid för alla verksamheter på tisdagar kl 18.00

Agility

Att tävla agility är ett spännande äventyr för både dig och din hund. När man tävlar i agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Men viktigast av allt är att ha riktigt roligt med sin hund. Agility är en hundsport som är öppen för alla raser, även blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader.

Agility hos oss

Om du är nyfiken på agility är du alltid välkommen att kontakta någon från vår agilitykommitté. Vi kör kurser med jämna mellanrum, och tränar regelbundet i vår agilityhage på klubben. Välkommen!

Camilla Gustafsson
Utbildad instruktör och tävlingsledare 
milliz78@hotmail.com, 070-346 00 57

Mari Andersson 
Utbildad instruktör.
miniomari@gmail.com

Kika gärna in i vår Facebookgrupp där vi delar information och planerer träningar tillsammans:

Bruksprov

Bruksprov är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Grenen innehåller ett lydnadsmoment och ett specialmoment, som du själv väljer. Genomförandet sker både på en appellplan och i skog och mark.

Lydnadsmomentet
Lydnadsmomentet är obligatoriskt i bruksprov och alla ekipage måste genomföra det. På den lägsta nivån, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment såsom att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel.

Andra moment
Utöver lydnadsmomentet finns även specialmoment, spår, sök, rapport, patrull och skydd.

Tävla i bruksprov

För att få delta i bruksprov måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben. Dock är specialmomentet skydd endast öppet för brukshundraser. Föraren ska vara medlem i Svenska Brukshundklubben för att få delta i tävlingar. Årligen arrangeras SM i bruksprov dit landets bästa ekipage kvalificerar sig.

Nose Work

Nose Work är ett bra sätt att aktivera sin hund på och sporten kan utövas både inomhus och utomhus.

I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

Rallylydnad

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden “kör” en bana enligt förarens anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Det är från 12 och i den högsta klassen upp till 20 moment man utför. Banorna ser olika ut varje gång.

Lydnad

I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund. 

För att bli framgångsrik i lydnad krävs lyhördhet och kunskap om olika inlärningsmetoder och träningssätt. Innan den egentliga träningen börjar för ett moment bör du se till att ha ett gott samarbete med din hund.

Samarbete tränar du bäst genom lek och enklare övningar både utom och inomhus. Hunden bör ha en förväntan på att det kan hända roliga saker tillsammans med dig. Hunden kan lära sig att om den gör bra saker så får den uppmärksamhet och belöning redan innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete desto bättre förutsättning för lydnad.

Studiefrämjandet

Vi bedriver vår verksamhet i samarbete med Studiefrämjandet Värmland.

cocker spaniel, puppy, pet-2785074.jpg