Rallylydnad

Tävlingar Rallylydnad 19-20 maj 2018
Lördag: 2*nybörjare och 2*mästare – Söndag: 2*fortsättning och 2*mästare

med flera

 

 

Träningsdagar, allmän träning för alla i klubben – tisdagar kl 18. Har du aldrig provat rallylydnad är du välkommen att prova-på!

Rallylydnadsträning för dig som tävlar eller snart ska börja tävla: lördagar kl 15. Vi välkomnar även tävlingsekipage från andra klubbar att träna med oss, men kontakta i så fall någon i rallylydnadsgruppen innan.

Rallylydnadskommittén:
Lena Löfvenholm 076-104 51 20  –  Laila Johansson 0560-312 23  –  Marianne Naeslund  – Carina Berglund, cabe@telia.com  –  Mona Persson Nilsson  –  Nora Lindgren

Om rallylydnad
Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden “kör” en bana enligt “kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

Upplevelse av rallylydnad
Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad.

Träna rallylydnad
För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Den ska även ha god kontakt med sin förare.

Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.

Föraren behöver lära sig de olika skyltarna för att kunna träna momenten med sin hund. Man fortsätter sedan med korta enkla banor och försvårar undan för undan. Och all träning ska upplevas som rolig för både hund och förare. Belöningarna ska dugga tätt.

Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är “pensionerade” i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.

Tävla i rallylydnad
Alla raser och blandraser får tävla, även löptikar. Dock inte hundar som är sjuka eller skadade.

Texten är hämtad från Svenska brukshundklubben här finns också bl a regler, momentbeskrivningar och skyltar att skriva ut.

2 reaktioner på ”Rallylydnad”

  1. Roligt att du vill börja med rallylydnad, Sandra. Vi hoppas att vårens kurser blir klara efter helgen. Sedan brukar det oftast finnas någon på klubben på träningskvällarna (tisdagar) som tränar rally.

  2. Sandra Haglund

    Hej! Jag skulle vilja träna Rallylydnad med min Rottweiler Tik, hon blev 1år i oktober 2013. Har provat på det lite förut och tyckte det var roligt så skulle vilja träna med henne igen! Hör av er när ska börja med kursen! MVH Sandra

Kommentarer är stängda.