Övrigt

WEIGHT PULL

Strax utanför klubbens område ligger en WP-bana. Denna drivs av några entusiaster för sporten. Här tränas det, men utan fasta tider. Är du intresserad av att se på eller vara med i träningsgänget kontakta Jill Persson, 0738322984. Tävlingar har det också varit här, då är alla välkomna att se på.

TÄVLINGSMOMENT
Sporten Weight Pull (WP) går ut på att hunden ska dra en vagn på hjul eller räls från startlinje till mållinje. Sträckan som hunden måste dra är 5 meter. På tävling är hundarna uppdelade i nio stycken viktklasser och den hund som drar mest i förhållande till sin kroppsvikt vinner sin viktklass.

Hets och/eller fysiska korrigeringar är förbjudet, men all form av peppning och hejarop är tillåtet.

I Sverige arrangeras de flesta tävlingar under ett regelverk som heter EWPL (Euro Weightpull Leauge). Det är regler som den svenska organisationen SWBA (Swedish Working Bulldog Association) tillsammans med övriga nordiska länder har tagit fram. Målet med dessa regler var från början att man skulle kunna jämföra resultat med varandra länderna emellan. EWPL:s regelverk är idag väldigt strikt, vilket innebär bland annat att varken hets eller fysiska korrigeringar är tillåtet.

För att hunden ska orka att dra en tung vikt krävs det att hunden använder sig av rätt teknik när den jobbar. Utan tekniken lyckas hunden inte få vagnen i rullning eller kedjorna att rubba sig och då spelar det ingen roll hur stark hunden är.

På träning krävs en del motivation i form av belöningar, precis som när man tränar in moment i andra hundsporter. Det gäller att hitta belöningar som motiverar individen på rätt sätt. Ätbara belöningar bibehåller rätt sinnesstämning på banan.

STYRKETRÄNING – DRAG WEIGHT

Drag Weight (DW) är den träningsform som de flesta utövare av Weight Pull i huvudsak använder sig av för att få sina hundar i form inför tyngre drag på träning och/eller tävling. Det finns också många som sysslar med denna typ av dragträning för att motionera och stimulera sina hundar lite extra.

DW ger hunden både mental och fysisk stimulans samtidigt som det är en mycket uppskattad arbetsuppgift.

När man tränar DW så använder man sig av en specialsydd sele som är utformad för just detta ändamål, en så kallas ”wp-sele”. Anledningen till att man inte ska använda sig utav någon annan typ av dragsele när man sysslar med denna träningsform är att andra selar är gjorda för att dragpunkten ska vara högre upp. En wp-sele är utformad så att dragpunkten är så låg som möjligt, men utan att trycka ner länden på hunden eller belasta andra punkter på kroppen felaktigt. Det är också viktigt att selen är måttsydd efter hundens egna kroppsform. En sele som är för stor kan vara både obehaglig men också belasta hunden fel, vilket i längden kan medföra stelhet och skador. En sele i fel storlek ger dessutom inte hunden möjlighet att röra sig i ett korrekt rörelsemönster eller förutsättningarna till att jobba med rätt teknik.

Förutom en måttanpassad wp-sele så behöver du en stark lina, karbinhakar och ett gäng kedjor i vikter som är anpassade till hundens storlek och fysiska förutsättningar. Kedjor/Kätting kan man hitta på t.ex. Biltema, Jula, Rusta eller som billigast – på skroten. Linan knyter man fast mellan kedja och karbinhaken (som man fäster i selen), så att trycket på selen blir än mer korrekt fördelat och att kedjan inte stör hunden i sitt arbete. Se till att linan är minst 1 meter lång.